Voor het melden van een overlijden 0346 580 132

Ons rouwcentrum

Afscheid in het rouwcentrum 

Wij zijn trots op ons sfeervolle en karakteristieke rouwcentrum.
Dit is de plaats om op een persoonlijke manier afscheid te nemen. Uw dierbare bij ons te gast, op bezoek met familie, even alleen afscheid nemen. In het rouwcentrum is heel veel mogelijk.

Het rouwcentrum is er ook voor een condoleancebijeenkomst.
We ontvangen uw familie, uw vrienden en andere gasten zoals u dat graag heeft.

Voor ongeveer 75 gasten kunnen wij een afscheidsdienst organiseren.
De invulling van de dienst geeft u zelf vorm.
Natuurlijk gaan wij u daarbij zo goed mogelijk ondersteunen.
De gekozen muziek, de foto’s, woorden, de sfeer en de persoonlijke aankleding maken deze bijeenkomsten uniek.

Rouwcentrum als monument

Het rouwcentrum is een rijksmonument en werd in 1892 gebouwd als Gereformeerde kerk. Door verschillende bouwstijlen te combineren ontstond een aantrekkelijk geheel dat als zaalkerk gebruikt werd. In het interieur is de originele kap met boogspanten, trekstangen, bewerkte korbelen en beschieting van belang. Onder deze fantastische historische kap is sinds 1999 het rouwcentrum en onze thuisbasis gevestigd. Een plek om mensen te ontvangen en om sfeervol afscheid te nemen.

Achter deze pagina vindt u meer over de geschiedenis en het rouwcentrum als rijksmonument. Voor die informatie hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de informatie van de Historische kring Maarssen, de Rijksmonumentendienst en de internetpagina reliwiki.nl.

MEER INFORMATIE

Geschiedenis

In de negentiende eeuw ontstonden er in Nederland meerdere gereformeerde kerkgenootschappen, gevormd door gelovigen die zich afgescheiden hadden van de Nederlandse Hervormde Kerk. Na de Doleantie (kerkscheuring) in 1886 onder leiding van Abraham Kuyper ontvingen de kerkvoogden van de Hervormde Gemeente in Maarssen op 13 januari 1890 een brief van een aantal ‘verontrusten’. Zij verklaarden daarin vanaf de volgende dag de kerkorde van 1818 niet langer te erkennen en zich te zullen houden aan de oude kerkorde van 1619. De kerkscheuring was nu ook in Maarssen een feit.
 

Aanvankelijk kwam men bijeen in een woning aan de Langegracht, maar in 1891 werd Huize Richmond aan de Kerkweg (nr. 10) gekocht. Men mocht daar godsdienstoefeningen houden onder de voorwaarde dat tijdens de dienst de ramen aan de wegzijde gesloten zouden blijven.
 

Richmond werd al snel te klein en in 1892 verrees op het naast gelegen perceel een nieuw kerkgebouw. Het is een zaalkerkje en meteen ook een Waterstaatskerkje. Een zaalkerkje omdat het gaat om een rechthoekig of eenbeukig gebouw. Een Waterstaatskerkje omdat het met financiële steun van de landelijke overheid werd gebouwd en er daarom goedkeuring en controle van de ingenieurs van het Ministerie van Waterstaat nodig was. De architect van het kerkje is onbekend.
 

In de jaren dertig van de vorige eeuw telt de kerkelijke gemeente meer dan 300 leden en wordt het kerkgebouw te klein. Ondanks de economische crisis wordt besloten tot nieuwbouw. In 1932 wordt een nieuwe kerk ingewijd.
 

In 1999, is het kerkje in gebruik als fotostudio, koopt Snijders het pand en wordt het verbouwd tot een sfeervol rouwcentrum. Op 1 april 2019 krijgt Snijders een nieuwe eigenaar, Thomas Macco, maar blijft het in gebruik als rouwcentrum.
 

Informatie over de historie van de kerk: www.rijksmonumenten.nl 

 


 


Bron: Historischekring Maarssen

 

 

U kunt ook bij Snijders terecht als u elders bent verzekerd. 

Snijders is onder andere actief in:
Maarssen, Breukelen, Leidsche Rijn, Vleuten, Harmelen, Utrecht, Nieuwegein, Oud Zuilen, Westbroek, Tienhoven, De Meern, Haarzuilens, Bilthoven, De Bilt, Houten, IJsselstein en Montfoort