Voor het melden van een overlijden 0346 580 132

SNIJDERS UITVAARTZORG

Onze blog

Thomas Vertelt: 'Waarom cake bij de uitvaart?'

Cake bij de koffie, het is haast een vanzelfsprekendheid. Toch zijn er families die al direct aangeven, dat ze koffie en cake zo’n cliché vinden. Persoonlijk vind ik dat jammer, want in mijn beleving is cake dus heel erg zeldzaam aan het worden bij een uitvaart. En stiekem ben ik gek op cake én koffie!

 

Die cake is er niet zomaar gekomen en kent een rijke historie. Vroeger was het namelijk gebruikelijk om te vasten vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart. Het gebeurde nogal eens dat de 'zuigende kracht van het graf', zoals dat genoemd werd, z’n werking deed. Mensen vielen regelmatig flauw tijdens de uitvaart en kwamen daardoor soms terecht in het gat van het graf!

 

Een voorganger bedacht dat er een versnapering aangeboden moest worden en dan was het van belang dat er suiker, zout en vet in moest zitten. De huishoudster van meneer kreeg opdracht iets te bedenken en bakte een cake. De eerstvolgende begrafenis werd het uitgeprobeerd. De genodigden kregen voor de uitvaart een kop koffie en een plak cake. Het probleem van flauwvallende mensen was opgelost!

 

Inmiddels reizen mensen verder en verder, waardoor het aanbieden van iets te eten en drinken is verschoven tot na de uitvaart, als ‘opkikkertje' voor de terugreis. Het is daarbij meer dan alleen eten en drinken, want het gaat ook om ontmoeten, samen zijn en het delen van lief en leed. Maar wat mij betreft mag de cake daarbij blijven, als stukje erfgoed en die knipoog naar het verleden.

 

Onze blog

Wij hebben een prachtig beroep in een bijzondere branche waarbij wij ernaar streven, om het allesomvattende rondom een uitvaart voor iedereen zo goed mogelijk zichtbaar te maken. Een lage drempel en tastbaar, toegankelijk voor iedereen die dat wil.

Middels onze blogs vertellen we over de vele facetten van ons werk. We nemen je mee in ‘onze’ wereld, stellen vragen, zetten je aan het denken, je leert ons nóg beter kennen en ongetwijfeld geven we jou ook inspiraties.

Heb je vragen of wil je iets met ons delen? Laat het ons weten door contact met ons op te nemen, want wij zijn uiteraard heel nieuwsgierig naar de lezers van onze blogs!

Thomas Vertelt: 'Magere Hein'

LEES VERDER arrow_right_alt

Thomas Vertelt: 'Rijke stinkerd'

LEES VERDER arrow_right_alt

Thomas Vertelt: 'Samenkomen na afloop van de uitvaart'

LEES VERDER arrow_right_alt