Voor het melden van een overlijden 0346 580 132

SNIJDERS UITVAARTZORG

Onze blog

Thomas Vertelt: 'Het gebruik van vlaggen in de uitvaart'

Het is een herkenbaar beeld, de rouwwagen die gevolgd wordt door verschillende auto’s met allemaal dezelfde zwart-wit gestreepte vlaggen. Hierdoor zijn de volgauto’s herkenbaar voor de overige verkeersdeelnemers maar dit houdt tegelijkertijd ook in, dat er bijzondere (ongeschreven) verkeersregels van toepassing zijn voor de rouwstoet.

 

Om volgens de officiële richtlijnen te behoren tot een rouwstoet, moeten volgauto’s aan beide kanten van het voertuig voorzien zijn van zwart-wit gestreepte vlaggen. Het gebruik van deze officiële vlaggen is niet verplicht. Maar worden ze niet gebruikt? Dan gelden er géén speciale verkeersregels voor de rouwstoet.

 

Het eerste voertuig van een rouwstoet, meestal de rouwwagen, heeft geen speciale voorrangsregels in het verkeer en moet zich dus aan de normale verkeersregels houden. Voor de volgauto’s gelden echter wél speciale regels. Zo mag de stoet bijvoorbeeld niet doorbroken worden en heeft de stoet altijd voorrang op gelijkwaardige kruispunten en zebrapaden.

Het kan voorkomen dat de rouwstoet onderbroken wordt, bijvoorbeeld wanneer volgauto’s moeten stoppen voor verkeerslichten. Alhoewel de volgauto’s dan niet direct achter de overledene rijden, gelden voor de onderbroken rouwstoet nog steeds dezelfde bijzondere verkeersregels.

 

Het plaatsen van de vlaggen op volgauto’s is niet altijd gebruikelijk, maar wanneer ze wel gebruikt worden mag dit alleen wanneer de overledene wordt vervoerd naar zijn of haar laatste rustplaats. Het tonen van respect en waardering voor de rouwstoet kan daarom, ook in het verkeer, als een teken van medeleven worden gezien.

Onze blog

Wij hebben een prachtig beroep in een bijzondere branche waarbij wij ernaar streven, om het allesomvattende rondom een uitvaart voor iedereen zo goed mogelijk zichtbaar te maken. Een lage drempel en tastbaar, toegankelijk voor iedereen die dat wil.

Middels onze blogs vertellen we over de vele facetten van ons werk. We nemen je mee in ‘onze’ wereld, stellen vragen, zetten je aan het denken, je leert ons nóg beter kennen en ongetwijfeld geven we jou ook inspiraties.

Heb je vragen of wil je iets met ons delen? Laat het ons weten door contact met ons op te nemen, want wij zijn uiteraard heel nieuwsgierig naar de lezers van onze blogs!

Thomas Vertelt: 'Magere Hein'

LEES VERDER arrow_right_alt

Thomas Vertelt: 'Rijke stinkerd'

LEES VERDER arrow_right_alt

Thomas Vertelt: 'Samenkomen na afloop van de uitvaart'

LEES VERDER arrow_right_alt